Ořechový koláč pro svatého Jakuba

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na křehké těsto:
200 g hladké mouky
75 g cukru
100 g másla
1 vejce
mikrotenový sáček nebo potravinářská folie
rozevírací dortová forma o průměru 28 cm
mouka na vál
tuk na vymazání formy
moučkový cukr na posypání
Na náplň si připravíme:
250 g cukru
4 vejce
250 mletých mandlí nebo ořechů
1 kávová lžička skořice
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku a cukr. Přidáme studené máslo nakrájené na kousky a rozšlehané vajíčko. Rukama vypracujeme těsto, které následně vložíme do mikrotenového sáčku. Zabalené těsto jsem dala do chladničky a nechala ho odpočívat, aby trochu ztuhlo a dalo se s ním lépe pracovat.

  2. Ořechy umeleme a smícháme je s moučkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou.

  3. Rozevírací dortovou formu lehce vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Na vál nasypeme trochu hladké mouky a přineseme vychlazené těsto. Z těsta vyválíme kulatý plát, přibližně o 3 cm větší než dno formy. Plát těsta by měl mít tloušťku 3 - 4 mm. Těsto namotáme na váleček a přeneseme do připravené formy. Okraje opatrně urovnáme, aby kopírovaly boky formy. Troubu zapneme na 180 °C.

  4. Do mísy robota rozklepneme 4 celá vejce a šleháme je na stupeň max. asi 3 minuty. Nyní rychlost snížíme na polovinu a po lžících přisypáváme ořechy s cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Náplň máme hotovou.

  5. Umíchanou ořechovou naplnímena připravený korpus z křehkého těsta a povrch uhladíme cukrářskou kartou. Těsto, které přesahuje nad úroveň náplně, jednoduše odkrojíme plastovou cukrářskou kartou.

  6. Koláč vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přesně 30 minut. Formu s upečeným ořechovým koláčem necháme zcela vychladnout. Formu rozevřete a koláč přeneste na talíř nebo podnos a celý pocukrujte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!