Ořechový dort podle M. Janků-Sandtnerové

Recepty, Dorty

Suroviny

300 g vlašských ořechů
50 g dětských piškotů
200 g cukru
10 vajec
100 g čokolády
1 KL mleté kávy
1 vanilkový cukr (v originále tlučená vanilka)
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Vymažu a vysypu formu. Velké dorty dělám pouze v ráfku“, vespod potaženém papírem a ty nevysypávám.

  2. Nastrouhám na mlýnku dohromady ořechy, piškoty a čokoládu (rozlámaná čokoláda se lépe mele, když ji strouháte společně), k tomu přidám 1 KL MLETÉ zrnkové kávy a špetku soli (v originále není sůl uvedena).

  3. Bílky s troškou cukru vyšlehám dohusta.

  4. Žloutky s cukrem ušlehám do bíla.

  5. Do ušlehaných žloutků zamíchám POSTUPNĚ sypkou směs i část sněhu tak, aby z toho nebyl beton“, nakonec zlehka zbytek sněhu.

  6. Vyklopím do formy a natáhnu k obvodu formy.

  7. Vložím do trouby vyhřáté na 190°C a až těsto vyběhne, snížím teplotu asi na 160°C;nepřikrývám, peču na oko“, záleží na množství těsta. Zkouším špejlí až nelepí.

  8. Poznámka: Janků dort plní zavařeninou. Sandtnerová potahuje čokoládou a zdobí ořechy. Já plním nastavovaným čokoládovým krémem, potahuji netuhnoucí čokoládou a zdobím želé. Od jisté doby sníh šlehám z nahřátých bílků (je to rychlejší postup). Lepivost-nelepivost špejle testuji na rtu, ale nikomu to neříkejte!


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!