Ořechový chléb z podmáslí

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

250 g celozrnné žitné mouky
250 g hladké mouky
42 g čerstvého droždí
3 lžíce rozpuštěného sádla
1 lžíce cukru
1 lžíce soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce podrceného fenyklu
1 lžíce octa
250 ml podmáslí
asi 100 ml vody
2 hrsti nahrubo nadrcených ořechů

Postup přípravy receptu

  1. V misce smícháme asi 3 lžíce mouky, cukr, droždí a 3-4 lžíce podmáslí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. V míse smícháme všechny suroviny kromě ořechů, přidáme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi 45 minut kynout.

  3. Pak těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj ořechy. Utvoříme bochánek a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Necháme ještě 30 minut dokynout.

  4. Troubu rozehřejeme na 230°C, chléb vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, lehce ho potřeme vodou a dáme péci. Po 10 minutách teplotu v troubě stáhneme na 180°C a necháme ještě asi 35 - 40 minut dopéct. Jestliže nám chleba rychle na povrchu tmavne, přikryjeme ho alobalem, aby se nespálil. Pečený chléb přemístíme na mřížku a necháme vychladnout. Chleba je krásně nadýchaný s křupavými kousky ořechů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!