Okurková omáčka s vařeným vepřovým masem

Recepty, Omáčky

Suroviny

Na maso:
500 g vepřové kýty
1 l vody
1, 5 lžičky soli
2 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
50 g cibule
Na omáčku:
40 g oleje např. řepkového
60 g hladké mouky
500 ml vývaru z masa
300 ml mléka
120 ml sladké 12% sladké smetany
140 g steril. okurek bez nálevu
10 g oleje na orestování okurek
1 lžíce cukru krupice - dle potřeby
1 lžíce octa - dle potřeby
sůl dle potřeby
25 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Do vařící vody se solí, kořením a cibulí vložíme vepřovou kýtu a pozvolna ji uvaříme do měkka. Trochu zchladlé maso nakrájíme na porce a zalijeme troškou vývaru, aby neokoralo. Zbývající vývar scedíme a odložíme na omáčku.

  2. Okurky buď nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo je nakrájíme na drobné kostičky. Na horkém oleji je za stálého míchání orestujeme, přidáme pár lžic vody a krátce podusíme. Pokud jsou okurky moc kyselé, už teď můžeme přidat malinko cukru.

  3. Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem, mlékem a omáčku přivedeme k varu. Velmi pozvolna necháme provářet 20-30 minut, často mícháme. Před koncem varu přidáme ještě smetanu. Hustotu omáčky případně v průběhu přípravy upravíme přidáním vývaru nebo mléka. Taktéž dosolíme, ale až po ochutnání, vývar je už slaný. Do omáčky vmícháme okurky, ještě dochutíme cukrem a převařeným octem. Nakonec zjemníme máslem.

  4. Vhodnou přílohou je houskový knedlík.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!