Neobyčejně obyčejné brambory

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

600 g brambor
1 větší cibule
1 mrkev
1 bílá paprika
1 lžíce sojové omáčky (tamari)
1 lžíce rýžového octu
2 lžíce oleje slunečnicového
1 lžíce sádla
čerstvě mletý pepř
sůl dle chuti
k podávání zelená petrželka, pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, oškrábeme, omyjeme a připravíme k opékání. Cibuli nakrájíme na jemné proužky, mrkev naškrábeme zubatou škrabkou nebo nakrájíme nožem na jemné nudličky, papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké proužky. Brambory rozkrojíme na poloviny a nastrouháme na struhadle s hroty nebo nakrájíme nožem na velmi tenké proužky. Dá to trochu práce, ale pak už jde vše velmi rychle.

  2. Rozpálíme hlubší velkou pánev, dáme olej a restujeme cibuli, až začne zlátnout, 4-5 minut. Přidáme mrkev a restujeme další asi 3 minuty pak přidáme sádlo (dodá skvělou chuť) a vložíme brambory. Obracíme od dna obracečkou a opékáme dalších asi 5-7 minut. Smícháme sojovou omáčku s octem a přilijeme do pánve, přidáme papriku, opepříme a zakryjeme na malou chvilku poklicí, asi na 1-2 minuty, podle chuti přisolíme.

  3. Podáváme posypané nasekanými bylinkami, jako přílohu k různě upravenému pečenému nebo grilovanému masu, ale takto připravené brambory jsou velmi dobré i samotné, jen obložené zeleninou nebo se salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!