Nadívaní kalamáři

Recepty, Mořské plody

Suroviny

20 středně velkých čerstvých kalamárů
20 plátků pršutu
25 dkg tvrdého sýra (Eidam)
10 stroužků česneku
olivový olej
pepř
veka

Postup přípravy receptu

  1. Kalamárům odřízneme chapadla a odložíme stranou.

  2. Z těla prstem odstraníme vnitřnosti a průhlednou planžetu, obdobu sepiové kosti u sepií, opatrně, aby se neroztrhl kornout těla kalamára.

  3. Nakrájíme ze sýra hranolky o délce kalamárova těla a síle vstupního otvoru kornoutu, hranolky se mohou na jednom konci trochu zužovat.

  4. Obalíme hranolek po celé délce plátkem pršutu a opatrně zastrčíme otáčivým pohybem do kalmárova těla ve směru zavinutí plátku pršutu kolem sýra.

  5. Rozdrtíme česnek.

  6. Rozpálíme olej na široké pánvi a vkládáme nadívané kalamáry do vějíře špičkou do středu, kde necháme volný středový kroužek.

  7. Do středového kroužku vložíme chapadélka a česnek, mírně je spolu promícháváme.

  8. Těla kalamárů pootáčíme tak, aby byla po celém povrchu opečena na světle hnědý odstín, ne déle aby zůstali měkcí.

  9. Odstavíme a servírujeme kalamáry, chapadýlka, opečený česnek a dle chuti vypečený olej. Příloha jsou krajíčky čerstvé veky, které namáčíme do vypečené česneko-olejové šťávy. Dle chuti opepřit, nesolit, pršut je slaný dost.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!