Naan chléb - pokus jedna

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

1/2 kostky droždí (15-20 g)
1,5 KL cukru krystalu
2 KL himalájské soli
(může byt i obyč., ale té bych dala méně)
1 PL oleje
1 hrnek mléka (plnotučné)
2 KL kypřícího prášku
3/4 hrnku teplé vody
700 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme droždí s teplou vodou a cukrem (dobře rozmícháme) a necháme chvilinku odstát.

  2. Přidáme teplé mléko, sůl a olej. Poté vypracujeme s celým množstvím mouky, do které jsme zamíchali kypřící prášek (ze začátku zkuste dát raději třeba 600-650 g a v průběhu zpracovávání raději přisypejte zbytek mouky). Těsto nemá být moc hutné. Po dobrém propracování se nelepí. Dáme do misky a zakryjeme utěrkou.. Nechávám kynout asi tak 25-30 min.

  3. Těsto rozporcujeme na asi 6-8 kuliček (podle toho, jak velké placky chcete) a s malým množstvím mouky na podsypání válu rozválíme na co nejtenčí placky.

  4. Zkoušela jsem dvě verze - první byla na olejem potřený plech asi na 4-5 min do trouby (horkovzdušné). Druhá - s malým množstvím oleje na el. pánvi (za mě rozhodně lepší verze, trouba ho vysuší hodně a je křupavý, z pánve je výborný). Z každé strany jsem na pánvi nechala cca 1-2 minutky.

  5. Poté natřeme rozpuštěným máslem (možno přidat nasekané bylinky, česnek...) dle libosti a fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!