Na desce grilované bramborovo-parmazánové placičky
Recepty, GrilováníSuroviny
- 1 kg ve slupce uvařených brambor
- 100 g Parmazánu nebo sýra Grana Padano
- polohrubá mouka podle potřeby
- sůl
- čerstvá bazalka
- olej
Postup Na desce grilované bramborovo-parmazánové placičky
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nyní na chvíli odběhneme, rozděláme oheň v grilu a dáme na něj rozpálit lávovou nebo mramorovou desku.
Vrátíme se k naší míse s bramborami,přidáme větší část nahrubo nastrouhaného sýra, sůl, nasekanou bazalku a tolik polohrubé mouky, abychom získali tvárné, kompaktní těsto. Je třeba myslet na to, že těsto dlouhým hnětením řídne a zároveň, že čím méně mouky dáme, tím jsou placičky chutnější.
Z toho vyplývá, že se budeme snažit těsto zpracovat co nejrychleji. Hotové bramborové těsto rozválíme po částech na placku o síle zhruba 0,5 cm a z té vykrajujeme kolečka (dobře to jde třeba skleničkou.
Zatím se deska na grilu zahřála na požadovanou teplotu. Potřeme ji tedy olejem a naskládáme na ni placičky. Když jsou na spodní straně dozlatova, potřeme olejem i svrchní stranu, placičky obrátíme, posypeme zbývajícím sýrem a dogrilujeme.
Podáváme s oblíbeným dresinkem, já jsem dnes umíchala jen jednoduchý z bílého jogurtu, majonézy, soli a česneku. Také můžeme společně s placičkami ogrilovat kousky zeleniny a podávat jako přílohu.