Motorová pila pro Tondu
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 6 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 14 lžic vody
- 14 lžic oleje
- 3/4 prášku do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- kakao
- mleté ořechy
- Krém:
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 50 g tuku (Omega nebo Iva)
- 1 vanilkový cukr
- 500 g másla
- 15 lžic moučkového cukru
- rum
- rybízová marmeláda
- Potahovací hmota:
- 500 g moučkového cukru
- 250 g sušeného polotučného mléka
- 2 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce vlažné vody
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce mandlové tresti
- potravinářská barviva
Postup Motorová pila pro Tondu
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy nebo kakaem a vodu. Nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který potřeme olejem. Pečeme na 175 stupňů 12 - 15 minut. (upekla jsem 1 ořechový-světlý korpus a 2 kakaové-tmavé korpusy)
Krém: V kastrolku rozkvedláme mouku s mlékem a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháváme vychladlou kaši. Krém dochutíme rumem.
Vychladlé korpusy seřízneme na velikost dortu. Tmavý plát potřeme marmeládou a krémem. Na něj dáme světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem. Nakonec přitiskneme druhý tmavý plát, povrch celého dortu potřeme krémem a dáme do lednice ztuhnout.
Potahovací hmota: Na pracovní desku dáme 2x prosátý cukr, sušené mléko stačí 1 x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme k surovinám, ale dáme ji do misky a asi 5 x během propracovávání hmoty si v ní namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.
Hmotu obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny. Dort potáhneme a ozdobíme dle fantazie.