Motorová pila pro Tondu

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
6 vajec
250 g krupicového cukru
14 lžic vody
14 lžic oleje
3/4 prášku do pečiva
300 g polohrubé mouky
kakao
mleté ořechy
Krém:
250 ml mléka
2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
50 g tuku (Omega nebo Iva)
1 vanilkový cukr
500 g másla
15 lžic moučkového cukru
rum
rybízová marmeláda
Potahovací hmota:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného polotučného mléka
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce vlažné vody
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářská barviva

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme olej. Lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mletými ořechy nebo kakaem a vodu. Nalijeme a rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který potřeme olejem. Pečeme na 175 stupňů 12 - 15 minut. (upekla jsem 1 ořechový-světlý korpus a 2 kakaové-tmavé korpusy)

  2. Krém: V kastrolku rozkvedláme mouku s mlékem a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do horkého vmícháme tuk a vanilkový cukr. Zakryjeme fólií a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháváme vychladlou kaši. Krém dochutíme rumem.

  3. Vychladlé korpusy seřízneme na velikost dortu. Tmavý plát potřeme marmeládou a krémem. Na něj dáme světlý plát, opět potřeme marmeládou a krémem. Nakonec přitiskneme druhý tmavý plát, povrch celého dortu potřeme krémem a dáme do lednice ztuhnout.

  4. Potahovací hmota: Na pracovní desku dáme 2x prosátý cukr, sušené mléko stačí 1 x. Uděláme důlek, přidáme ostatní suroviny a začneme propracovávat v hladkou hmotu. Vodu v žádném případě nepřidáváme k surovinám, ale dáme ji do misky a asi 5 x během propracovávání hmoty si v ní namočíme ruce. Hmota musí být tuhá a tvárná.

  5. Hmotu obarvíme potravinářskými barvivy a dle velikosti vyválíme mezi dvěma mikroteny. Dort potáhneme a ozdobíme dle fantazie.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!