Morek - surovina k dalšímu použití

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Morkové (hovězí) kosti

Postup přípravy receptu

  1. Nařezané kosti očistíme od případných štěpin a opláchneme.

  2. Kosti dáme asi na 30 minut do trouby (80°C) nebo na 3 minuty do MW (na střední výkon) a morek pak vyklepneme, nebo vytěžíme lžičkou.

  3. Morek následně použijeme, jak kuchařské zákony kážou nám… Poznámka: Morek je u nás zatím nedoceněná surovina… Morkové kosti jsou za hubičku, ale kupují se především k přípravě vývarů. Pokud z kostí vytěžíte“ morek, můžete mít vývar a navíc i další delikatesy. Morkové kosti se obtížně vybírají pouze očima: někdy se i příčně rozřezaná plná kost (u kloubu) jeví jako morek, ale avšak na rozdíl od morku je tvrdá jako kost. S dobrým řezníkem se určitě domluvíte aby vám vybral kosti s oboustranným“ norkem. Kosti před tepelnou přípravou je dobré nechat pár hodin vykrvit ve studené vodě (z časových důvodů toto pravidlo zde nebylo dodrženo – viz foto) Dále můžeme morek zpracovat ihned (např. Risotto alla milanese) nebo skladovat v lednici, protože studené se dobře krájí (např. na Morkové foie gras“ Vyvařené osso buco“ můžeme použít jako kokotky (např. místo hlemýždích domečků na nadívané šneky)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!