Mléčný bramborový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

500 g brambor vařených ve slupce
300 g celozrnné špaldové mouky
100 g žitné mouky
100 g hladké mouky
150 ml mléka
1 vejce
30 g rozpuštěného másla
2 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
20 g čerstvého droždí
celý kmín na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme do mísy, přidáme všechny ostatní přísady a uhněteme tužší těsto, nejlépe v robotu. Těsto přendáme do moukou vysypané ošatky, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto z ošatky překlopíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vodou a posypeme celým kmínem. Bochník necháme ještě asi 45 minut kynout.

  3. Troubu rozehřejeme na 230°C. Vykynutý bochník ozdobně navrchu nařízneme a vložíme do trouby. Po 10 minutách teplotu stáhneme na 180°C a chléb necháme asi 40 minut dopéct. Vyjmeme z trouby a necháme vystydnout na mřížce. Chleba krájíme až úplně vychladlý.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!