Mini pařížák

Recepty, Dorty

Suroviny

korpus:
3 vejce
120 g cukru krupice
3 lžíce oleje
30 g kakaa
90 g hladké mouky
krém:
700 ml smetany ke šlehání
300 g hořké čokolády
poleva:
200 g hořké čokolády
6 lžic vody
1 lžíce másla
3 lžíce smetany ke šlehání
dále:
rum
šlehačka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme krém: Do smetany rozlámeme čokoládu, zahřejeme a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Odstavíme, po částečném vychladnutí přelijeme do šlehací mísy a necháme zcela vychladnout. Do druhého dne necháme v ledničce.

  2. Z bílků a cukru ušleháme pevný lesklý sníh. Zašleháme žloutky, pak olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem.

  3. Těsto urovnáme do formy (průměr 23-25 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (200°C, 20-30 minut). Necháme vychladnout.

  4. Vychadlý korpus vyjmeme z formy (napřed objedeme dort po obvodu ostrým nožem, abychom ho uvolnili). Je-li třeba, velkým nožem srovnáme povrch do roviny.

  5. Korpus vrátíme do formy, pokropíme ho rumem a uzavřeme ráfek.

  6. Ztuhlý krém z ledničky rozšleháme elektrickým šlehačem a naneseme na korpus. Uhladíme do roviny a dort uložíme do ledničky.

  7. Do kastrůlku rozlámeme čokoládu na polevu, přidáme vodu a zahříváme ve vodní lázni, občas promícháme. Až se čokoláda rozpustí a promíchá s vodou, přidáme máslo a znovu mícháme až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a vymícháme hladkou polevu. Kastrůlek vyjmeme z vody a za občasného promíchání necháme polevu vychladnout na tělovou teplotu.

  8. Dort vyndáme z ledničky, odstraníme ráfek (opět od něho nejdřív musíme dort odříznout) a položíme ho na mřížku. Vlažnou hustou polevu nalijeme na povrch. Velkým nožem ji rozetřeme, polevu stékající na boky opatrně po bocích rozetřeme. Necháme zatuhnout a pak dort opatrně přeneseme na podnos.

  9. Po úplném zaschnutí polevy dort ozdobíme ušlehanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!