Meteník z pekáčku

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

270 g vody
50 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
asi 200 g kysaného zelí
150 g uzeného bůčku
1/2 lžičky drceného kmínu
lžička soli
15 g čerstvého droždí
sádlo na vymazání pekáčku
mletý pepř
Na potření:
2-3 stroužky česneku
2 lžíce vody
3 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Pekáček dobře vymažeme povoleným sádlem. Ve vodě rozmícháme droždí, pak přidáme mouky, sůl, kmín a propláchnuté zelí. Umícháme těsto, které ihned, bez kynutí urovnáme do pekáčku.

  2. Těsto posypeme mletým pepřem, pohážeme kostičkami bůčku, lehce je do těsta zatlačíme a zapneme troubu - meteník předkynul při krájení bůčku a teď, než se trouba na 180-190°C nahřeje, většinou dokyne. Pokud ne, dopřejte mu před pečením ještě pár minut kynutí....

  3. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme - přibližně 35-40 minut. Ještě vřelé potřeme směsí vody, oleje a rozetřeného česneku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!