Meruňkový páj

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
70 g cukru
120 g másla
špetka soli
1 vejce
Náplň:
500 g meruněk
150 ml vody
1 vanilkový cukr
asi 3 lžíce hnědého cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
2 lžíce bílého rumu
Na posyp:
asi 3-4 lžíce mandlových lupínků
Na potření:
asi 3 lžíce meruňkového džemu
1 lžíce bílého rumu

Postup přípravy receptu

  1. Smícháním vypracujeme hladké těsto z uvedených surovin a zabalené do fólie ho necháme odležet v chladu.

  2. Připravíme si meruňkovou náplň:

  3. Vypeckované meruňky nakrájíme na menší kousky, podlijeme 150 ml vody, přidáme vanilkový cukr a necháme je skoro rozvařit. Pak osladíme podle chuti hnědým cukrem a zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v trošce vody. Náplň odstavíme z tepla a vmícháme rum. Necháme skoro vychladnout.

  4. Z odpočinutého těsta si oddělíme třetinu a dáme stranou. Zbylé dvě třetiny těsta vyválíme. Plackou těsta vyložíme koláčovou formu, na těsto naneseme vlažnou náplň.

  5. Odloženou třetinu těsta také vyválíme, nakrájíme na pásky a na koláči vytvoříme mřížku. Koláč nakonec posypeme mandlovými lupínky.

  6. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 35 minut.

  7. Meruňkový džem zředíme rumem, na pár vteřin ho vložíme do mikrovlnné trouby ohřát, aby se s ním dalo pracovat.

  8. Upečený, ještě horký koláč opatrně potřeme ohřátým džemem. Koláč před podáváním necháme dobře vychladit, aby náplň pěkně ztuhla. Báječně chutná s kopečkem šlehačky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!