Mátové máslo a mátový olej

Recepty, Ostatní

Suroviny

Na máslo:
lístky máty peprné
máslo
Na olej:
lístky máty peprné
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Příprava mátového másla: Lístky máty peprné otrháme, přebereme, omyjeme a necháme oschnout, aby nebyly mokré.

  2. V hmoždíři rozmělníme.

  3. Na kastrůlku rozehřejeme máslo a vsypeme do něj lístky máty peprné, chvíli nahříváme a poté přes cedník slijeme máslo do silikonových košíčků a necháme chladnout. Uchováváme v lednici. Používáme na přípravu krémů a polev.

  4. Příprava mátového oleje: postupujeme podobně, umyté a oschlé lístky máty podrtíme v hmoždíři. Na kamna postavíme kastrůlek, nad něj ohnivzdornou misku, do ní vlijeme nejlépe olivový olej a vsypeme mátové lístečky. Chvíli nahříváme. Poté necháme mátu ještě v oleji až do vychladnutí. Sléváme přes cedník, případně plátýnko do malých skleniček s uzávěrem. Používáme pro přípravu krémů, polev, do moučníků. Viz - poznámka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!