Matjesy z tvrdých hub - pikantní
Recepty, HoubySuroviny
- 300 g nakrájených podélně tvrdých hub - síla asi 2 mm
- 2 ks menší cibule
- 1 ks červené papriky na proužky pokrájené
- 2 dl slunečnicový olej
- 7 kuliček nové koření
- 3 ks bobkový list
- 4 stroužky česnek
- 1 ks atlantské sardinky ve vlastní šťávě
- sůl dle chuti
Postup Matjesy z tvrdých hub - pikantní
Postup přípravy receptu
-
Houby povaříme cca 10 minut, zcedíme a pak důkladně prosolíme a dáme na 24 hodin na dršláku s kastrůlkem do ledničky.
Druhý den s houbama opakujeme proces a zase do druhého dne necháme na dršláku v ledničce.
Připravíme si olej: koření podrtíme mírně v hmoždíři a dáme do hrnku spolu s paprikou, cibulí a česnekem zahřát na 60°C a to aspoň 8 minut. Necháme schladnout.
Houby popřípadě dosolíme, přidáme sardinky i se šťávou, které rozmělníme v prstech, přidáme olej a s celým obsahem řádně promícháme. Necháme 2-3 hodinky odležet v chladu.
Plníme do skleniček, zavíčkujeme a zavaříme na 85°C asi 10 minut. Vyndáme a překlopíme do vychladnutí.