Marocká ostrá květáková polévka s mandlemi

Recepty, Polévky

Suroviny

větší květák
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky drceného římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru nebo lžičku koření Arabská od Antonína
2 lžíce chilli pasty harrisa (sehnala jsem jen harissu od Hamé)
1 l horkého kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
hrst mandlových lupínků
mořská sůl
čerstvě mletý pepř na dochucení polévky

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci rozpálíme olej a vhodíme do něj všechno koření i harisu. Na mírném ohni restujeme do rozvonění cca 2 minuty.

  2. Mandlové lupínky opražíme na suché, teflonové pánvi dorůžova. Květák očistíme, zbavíme košťálů, rozebereme na růžičky a přidáme do hrnce. Nezapomeneme přidat mandlové plátky, pár jich necháme na finální ozdobu.

  3. Zalijeme vroucím vývarem. Vaříme asi 20 minut do změknutí květáku. Poté rozmixujeme dohladka. Dosolíme dle své chuti. Já nesolila vůbec.

  4. Podáváme horké, dozdobíme mandličkami, harisou a hrubě drceným pepřem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!