Malidžano (Zelený ajvar)

Recepty, Pomazánky

Suroviny

1 velký pevný lilek
2 zelené tlustostěnné papriky
1 pálivá paprička
olivový olej
2 stroužky česneku
(kouřová) sůl, pepř
1/2 lžíce vinného octa
špetka cukru
2 lžičky dijonské hořčice

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme gril. Papriky omyjeme, osušíme a nad mírným plamenem opékáme, až slupka zčerná. Pak je vložíme do sáčku nebo misky, dobře uzavřeme a necháme zapařit. Tím se slupka hezky uvolní a papriky půjdou oloupat. Lilek omyjeme, propícháme (nebo rozpůlíme a potřeme olejem) taktéž pečeme nad grilem do změknutí. Pak ho oloupeme a nakrájíme na jemno.

  2. Z oloupaných paprik odstraníme semena a co nejvíc vody. Nakrájíme je nadrobno. Na pánev nalijeme olej, přidáme nasekanou pálivou papričku, česnek také nasekaný, zeleninu, ochutíme cukrem, octem, solí (se solí opatrně, pokud budete pomazánku doplňovat balkánským sýrem), pepřem a hořčicí a dusíme do zhoustnutí. Lilek hodně saje, takže můžete olej přidat, výsledek bude hezky krémový. Chuť musí být vyrovnaná, aby nic nevyčnívalo.

  3. Pokud množství surovin znásobíte asi tak 4-5x, můžete v této fázi malidžano sterilovat: Nalijeme hmotu do čistých, vysterilizovaných a suchých sklenic, vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 10 minut. Pak navrch nalijeme trochu oleje, rychle uzavřeme a obrátíme na víčko. Necháme chladnout pomalu, nejlépe zabalené do pokrývky na dalších 36-48 hodin. Zchladlé skladujeme v temnu a chladu, otevřené sklenice v lednici.

  4. Do hotové pomazánky přidáme např. nastrouhaný sýr balkánského typu, nasekané vlašské ořechy, bylinky a podobně. Podáváme na opečeném pečivu. Zelený ajvar může tvořit i základ nebo doplněk nejrůznějších teplých pokrmů, může doplnit omáčku na těstoviny atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!