Makovky - sladké housky / pletýnky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
200 g vařených brambor, jemně nastrouhaných
150 ml mléka
4 lžíce rumu
1 vejce
1 žloutek
100 g rozpuštěného másla
30 g droždí
sůl na špičku nože
1 bílek
mák na posypání pletýnek / housek

Postup přípravy receptu

  1. V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým cukrem, zalijeme mlékem, trošku zamícháme a necháme vzejít kvásek.

  2. Potom přidáme vejce, žloutek, rum, máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple pod utěrkou cca 45 minut kynout.

  3. Těsto poté opět propracujeme, rozdělíme si ho na cca 20-40 gramové kuličky (podle toho, jak chceme mít houstičky / pletýnky velké), ze kterých vyválíme válečky. Ty pak po třech kusech splétáme do housek, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

  4. Necháme ještě cca 15 minut v teple kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů dozlatova. Po upečení necháme vychladnout.

  5. Podáváme například s kakaem nebo čajem jako bezmasý oběd nebo jako svačinu s pribináčkem, jogurtem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!