Makovinka

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
250 g Hery
100 g mletého cukru
1 vejce
7 lžic mléka
1 lžíce citronové šťávy
1 prášek do pečiva
Náplň:
200 g mletého máku
1/2 l mléka
5 lžic krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové kůry
1 perník v čokoládě (s marmeládou)
lžíce citronové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, Hery, vajíčka, cukru, mléka, citronové šťávy a prášku do pečiva si vypracujeme těsto a necháme odpočinout po dobu, než uvaříme makovou náplň.

  2. Mák nasypeme do hrnce se silným dnem, zalijeme mlékem a vaříme půl hodiny na mírném ohni. Po 20 minutách do máku přidáme oba cukry, citronovou kůru a perník, nakrájený na kostičky. Perník se rozvaří a mák příjemně ochutí.

  3. Těsto rozdělíme na 2 díly.

  4. Jeden díl rozválíme a dáme do pekáčku.

  5. Na něj rozetřeme makovou náplň a přikryjeme druhým dílem rozváleného těsta, které propícháme vidličkou.

  6. Pečeme cca 30-35 minut ve vyhřáté troubě na 160°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy