Lussekatter

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g másla
200 ml mléka
50 ml smetany ke šlehání
1 vejce
100 g cukru krupice
1 kostka droždí
šafrán
mletý kardamom
špetka soli
rozinky na ozdobu
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kvásek - do vlažného mléka rozdrobíme kostku droždí a přidáme asi 2 lžíce cukru. Lžící utřeme dohladka a necháme kvásek 10 minut odpočívat v teple.

  2. Mezitím smícháme šafrán se smetanou a metličkou mícháme, dokud se rovnoměrně neobarví. V kastrůlku si rozpustíme máslo.

  3. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo, šafránovou smetanu, vejce, zbytek cukru, kardamom, kvásek a promícháme.

  4. Přisypeme sůl a vypracujeme pružné a nelepivé těsto. Necháme v teple kynout.

  5. Z těsta vyválíme tenké dlouhé proužky a smotáme je do různých tvarů - esíček, šneků či copů.

  6. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut dokynout.

  7. Potřeme vejcem a ozdobíme rozinkami.

  8. Pečeme 10-20 min dle velikosti motánků v troubě předehřáté na 200°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy