Losos, zapečený v listovém těstě

Recepty, Ryby

Suroviny

400 g listového těsta
300 g uzeného lososa (filet)
3 natvrdo vařená vejce
0,5 citrónu
0,5 kelímku krémové smetany
100 g tvrdého sýra (eidam apod.)
bylinky: dle chuti:
petrželka
kopr apod
muškátový oříšek
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Z těsta vypracujte dva pláty a z obou vykrojte tvar ryby.

  2. Jeden přeložte na plech s papírem, potřete rozšlehaným vejcem a v ploše propíchněte několikrát vidličkou. S výjimkou lemu po obvodu o šíři 2 cm poklaďte těsto kolečky natvrdo vařených vajec a rozložte na ně plátky lososa silné asi 15 mm.

  3. Maso zakapejte citrónovou šťávou a potřete krémovou smetanou. Následují sekané bylinky podle chuti, špetka jemně strouhaného muškátového oříšku a vrstva nahrubo strouhaného sýra. Než na sýr uložíte vrchní plát těsta, vytvořte v jeho povrchu s výjimkou lemu po obvodu kruhovou vykrajovačkou šupiny a po uložení na naplněný plát jejich okraje stlačte.

  4. Vidličkou narýhujte hřbetní ploutev a ocas, dole připojte z odkrojku vytvarovanou břišní ploutev a za hlavu ještě malou ploutvičku a oko. Povrch potřete rozšlehaným vejcem, vložte vše do trouby vyhřáté na 200 °C, po 10 minutách teplotu stáhněte na 180 °C a rybu dopečte dozlatova.

  5. JEDNOTLIVÉ KROKY: 1. Těsto rozdělte na 2 díly, rozválejte je na 3 mm a z každého plátu vykrojte tvar ryby, zde podle misky vhodného tvaru 2. Jeden plát přeložte na plech s papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, poklaďte kolečky vajec a pak plátky lososa 3. Vrstvu rybího masa zakapejte čerstvou citrónovou šťávou (nepokropte lem!) a pak potřete hustou krémovou smetanou 4. Následuje rovnoměrná vrstva nahrubo strouhaného tvrdého sýra a jemně sekané bylinky (vhodná je petrželka nebo kopr) 5. Připravte si vrchní plát totožný se spodním a šupiny v něm naznačte polovičními vrypy malou kruhovou vykrajovačkou 6. Ve vrchním plátu těsta vykrojte ústa a celý přeneste na dlaních na spodní s náplní. Okraje obou plátů stlačte prsty 7. Vidličkou narýhujte ploutve, přidejte oko, ploutvičku za hlavou a ploutev břišní. 8. Rybu potřete vejcem a upečte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!