Listový jablkový koláč se zakysankou

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 listové těsto
8 cukrářských piškotů
750 g strouhaných jablek
2 vanilkové cukry
3 lžíce vanilkového pudinku
cukr dle chuti
200 ml zakysané smetany
kompotované broskve
sádlo na vymazání - je-li třeba

Postup přípravy receptu

  1. Koláčovou formu podle potřeby vymažeme sádlem (pokud není silikonová či teflonová), dáme do ní vyválené listové těsto, kraje odřízneme a dno propícháme. Dáme předpéct na 5 min. do předehřáté trouby na 200°C.

  2. Poté vyndáme, necháme trochu zchladnout. Boky těsta pečením sjedou dolů, ale nevadí, pokud bychom to neudělali, těsto bude menší než forma, takto velikost zachová.

  3. Naplníme polovinou směsi z jablek, cukrů, zakysanky a pudinkového prášku. Poklademe cukrářskými piškoty a navrch dáme zbytek jablkové směsi. Ozdobíme plátky broskví a okolo krajů dám váleček z odřezků těsta. Pečeme cca 30 min.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!