Linecké lekníny

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto (klasické linecké):
210 g hladké mouky
140 g másla
70 g moučkového cukru
1 žloutek
trochu citrónové kůry na vůni (nemusí být)
Na zdobení: (a slepení)
rybízová marmeláda
hořká čokoláda
mléčná poleva
rozinky
kandované ovoce
kokos
ořechy

Postup přípravy receptu

  1. Vypracujeme těsto, můžeme nechat chvíli odležet v lednici.

  2. Těsto vyválíme (2-3 mm) a vykrajujeme hvězdičky a kytičky.

  3. Půlku upečeme rovně na plechu, druhou půlku vykrájených hvězdiček a kytiček upečeme ve formičkách na košíčky (doporučuji těch menších).

  4. Pečeme na 160°C zhruba 10 min (dorůžova, když do těsta strčíme, mělo by již držet tvar a pohybovat se po plechu).

  5. Tip: je dobré vykrojené těsto do dna košíčku vmáčknout po celém dně, tím se cípy hvězdičky/kytičky sevřou a nedotýkají stěn košíčku, docílíte tím většího žlábku.

  6. Rovné a zakulacené upečené sušenky slepujeme k sobě marmeládou (namažeme na zakulacené sušenky a přilepíme tu placatou).

  7. Pak již dle fantazie zdobíme jednotlivé lekníny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!