Lasturky a la přeloučská babička
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 750 g telecích nebo vepřových mozečků
- 3 - 4 vepřové jazyky
- 500 g telecího hrudí
- 250 g másla
- 3 žloutky
- 1 dl bílého vína
- 50 g libové šunky
- hladká mouka
- sardelová pasta
- sýr na strouhání (nejlépe parmazán)
- citrónová šťáva
- sůl
Postup Lasturky a la přeloučská babička
Postup přípravy receptu
-
Mozečky udusíme na másle. Telecí maso i vepřové jazyky uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Z másla, hladké mouky a části vývaru připravíme bešamel.
Uvařené telecí maso a jazyky pečlivě pokrájíme na drobné kousky. Ty potom vmícháme do mozečků a přidáme i bešamel. Takto vzniklou hmotu na mírném ohni provaříme a je-li příliš hustá, během varu ji zředíme zbylým vývarem.
Asi po 20 minutách varu (za častého míchání!) přidáme bílé víno, prohřejeme a úplně nakonec vmícháme žloutky a na drobné kostičky pokrájenou šunku. Odstavíme, necháme zchladnout a odležet do druhého dne.
Druhý den si připravíme lasturky (z ohnivzdorného skla nebo i ty pravé od moře) a umícháme sardelové máslo, kterým je vymažeme. Potom je naplníme připravenou směsí, posypeme strouhaným sýrem a vyrovnáme na plech tak, aby se navzájem nedotýkaly.
V předehřáté troubě dozlatova zapečeme. Před podáváním zakapeme podle chuti citrónovou šťávou. Použijete-li přírodní lastury, je nutné důkladně posolit plech, aby lastury v troubě nepopraskaly. Příloha: Bílé pečivo.