Lasturky a la přeloučská babička

Recepty, Jiné maso

Suroviny

750 g telecích nebo vepřových mozečků
3 - 4 vepřové jazyky
500 g telecího hrudí
250 g másla
3 žloutky
1 dl bílého vína
50 g libové šunky
hladká mouka
sardelová pasta
sýr na strouhání (nejlépe parmazán)
citrónová šťáva
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Mozečky udusíme na másle. Telecí maso i vepřové jazyky uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Z másla, hladké mouky a části vývaru připravíme bešamel.

  2. Uvařené telecí maso a jazyky pečlivě pokrájíme na drobné kousky. Ty potom vmícháme do mozečků a přidáme i bešamel. Takto vzniklou hmotu na mírném ohni provaříme a je-li příliš hustá, během varu ji zředíme zbylým vývarem.

  3. Asi po 20 minutách varu (za častého míchání!) přidáme bílé víno, prohřejeme a úplně nakonec vmícháme žloutky a na drobné kostičky pokrájenou šunku. Odstavíme, necháme zchladnout a odležet do druhého dne.

  4. Druhý den si připravíme lasturky (z ohnivzdorného skla nebo i ty pravé od moře) a umícháme sardelové máslo, kterým je vymažeme. Potom je naplníme připravenou směsí, posypeme strouhaným sýrem a vyrovnáme na plech tak, aby se navzájem nedotýkaly.

  5. V předehřáté troubě dozlatova zapečeme. Před podáváním zakapeme podle chuti citrónovou šťávou. Použijete-li přírodní lastury, je nutné důkladně posolit plech, aby lastury v troubě nepopraskaly. Příloha: Bílé pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!