Lasagne s mletým hovězím

Recepty, Mleté maso

Suroviny

na masovou směs:
1 větší cibule (nakrájená na drobno)
2 PL olivového oleje
500 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku
2 konzervy krájených rajčat (celkem 800 g)
1 KL sušené bazalky
1.5 ČL sušeného oregana
2 bobkové listy
1,5 KL soli
1/4 KL mletého pepře
na bešamel:
700 ml plnotučného mléka
4 PL (60 g) másla
4 PL hladké mouky
1/4 KL soli
trocha mletého pepře
na špičku nože muškátového oříšku
na dokončení:
12 uvařených nudlí lasagne
200 g strouhaného sýru (mozzarella)

Postup přípravy receptu

  1. asová směs:

  2. a 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.

  3. K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut.

  4. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku, bobkový list;zalijeme rajčaty a přiklopíme pokličkou.

  5. Vaříme na středním stupni 45 minut a průběžně mícháme.

  6. Po 45 minutách sundáme pokličku a vaříme dalších cca 30 minut nebo dokud směs nezhoustne a voda se nevypaří.

  7. Vyndáme bobkové listy, dochutíme solí a pepřem.

  8. Bešamel: zatímco se masová směs vaří, připravíme si bešamel.

  9. Máslo rozehřejeme v hlubším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku.

  10. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.

  11. Do bešamelu vmícháme sůl a pepř.

  12. Dokončení: na dno zapékací mísy, např. velikosti 35 x 25 cm rozetřeme třetinu bešamelu a posypeme třetinou sýru.

  13. Na bešamel vyskládáme třetinu lasagnových nudlí, na ně polovinu masové směsi a opakujeme v tomto pořadí: bešamel, sýr, nudle, maso, nudle a nakonec bešamel.

  14. Předehřejeme troubu na 200°C.

  15. Zapékací mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.

  16. Pečeme 30 minut.

  17. Po 30ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 10 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!