Kytičkový dort s vanilkovým pudinkovým krémem

Recepty, Dorty

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
200 g krupicového cukru
200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
5 lžic vody (teplé)
Na krém:
500 ml mléka
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vanilkové pudinky (Dr.Oetker nebo od jiného výrobce)
375 g másla (1,5 kostky)
trochu rumu
Na promázání plátů:
rybízová nebo višňová marmeláda
Na povrch:
čokoládová poleva
marcipánové nebo jiné ozdůbky

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Z bílků si ušleháme sníh, šleháme dále a po částech přidáme polovinu cukru. Vyšleháme do pevné hmoty.

  2. Žloutky ušleháme s s druhou polovinou cukru do bílé pěny, přidáme vodu, část mouky a pak už opatrně a lehce, nejraději ručně, po částech a střídavě zbytek mouky s práškem do pečiva a sníh.

  3. Hmotu dáme do dortové formy, na dně vyloženou papírem na pečení. Doporučovaná teplota při pečení je prvních 10 minut při 180°C a pak 30 - 40 minut při 150°C. Já osobně nevím, mám plynovou troubu.

  4. Krém: Do vlažného mléka přidáme cukr, vanilkový cukr, rozšleháme 2 pudinkové prášky a svaříme za stálého mícháni na hustou kaši. Chvíli se zdá, že se nám směs srazila, nelekáme se a rychle mícháme, vše se spojí dohladka.

  5. Odstavíme a ještě horké zakryjeme fólií a necháme pořádně vychladnout.

  6. Pak pudink přendáme do mísy, trochu prošleháme a po částech přidáváme máslo zhruba o stejné teplotě, jako máme pudink. Šleháme do lehkého krému, nakonec přidáme trochu rumu. Nejraději si pudink uvařím den předem a taktéž je třeba v předstihu vyjmout z chladničky máslo.

  7. Korpus si 2 x prořízneme, potřeme slabě marmeládou, krémem a složíme. Povrch a boky taky tence potřeme krémem, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout.

  8. Pak na dort použijeme oblíbenou čokoládovou polevu a po jejím zatuhnutí dort dozdobíme dle své fantazie. Místo polevy můžeme dort nechat potřený jen krémem a vhodně dozdobit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!