Kynutý rybízový koláč s drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
30 g droždí
60 g třtinového cukru
200 ml mléka
200 g polohrubé mouky
200 g žitné mouky (hladké)
sůl
kůra z 1 citronu
60 g másla
2 žloutky
Náplň:
2 bílky
50 g třtinového cukru
500 g tvarohu
50 ml mléka
Ovoce:
300 g rybízu
Drobenka:
80 g másla
80 g třtinového cukru
80 g žitné mouky

Postup přípravy receptu

  1. V malé misce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící cukru, vznikne polotekutá kašička.

  2. Přidáme 3 lžíce mléka a lžíci mouky.

  3. Misku přemístíme na teplé místo kynout na 10-15 minut.

  4. Zbylý cukr a mouku dáme do velké mísy, přidáme citronovou kůru a špetku soli.

  5. Máslo rozpustíme v kastrolku a až bude mít pokojovou teplotu, tak jej spolu s mlékem přidáme do mísy.

  6. Poté přidáme žloutky a nakonec zpěněný kvásek, který mezitím zdvojnásobil svůj objem.

  7. Vařečkou vypracujeme měkké těsto, zůstane mírně lepivé.

  8. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 30 minut.

  9. Na náplň z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme tvaroh s mlékem a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.

  10. Na drobenku nakrájíme studené máslo na malé kousky a dáme do misky. Na něj nasypeme mouku a cukr a rychle prsty prohněteme, až vznikne sypká směs.

  11. Až těsto vykyne, přeneseme jej na plech vyložený pečícím papírem. Zapneme troubu na 180°C.

  12. Těsto začneme prsty roztahovat až do okrajů. Namáčíme si přitom prsty do vlažné vody, aby se nám na ně nelepilo těsto.

  13. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe rybízem a posypeme drobenkou.

  14. Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!