Kynutý houskový knedlík v páře

Recepty, Přílohy

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
150 g hrubé mouky
1 rohlík
1 vejce
špetka soli
Na kvásek:
1 ks droždí
cukr
teplá voda

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme v míse obě mouky a sůl, rozklepneme vajíčko a přidáme nakrájený rohlík. Mezitím si necháme na teple udělat kvásek.

  2. Když nám droždí vyběhne, nalijeme kvásek do těsta a vypracujeme tak, aby se nelepilo ale nebylo ani příliš tuhé (Když je malinko tužší tak si jen namočím vařečku, kterou vypracovávám těsto. Vodu už nepřidávám, abych nemusela přidávat mouku a celý postup se neopakoval).

  3. Po vypracování trochu posypeme polohrubou moukou a necháme na teple vykynout cca 30 minut (já to nechávám u plynového hořáku, protože většinou vařím ke knedlíkům omáčku tak využiji tohoto tepla).

  4. Po vykynutí si těsto hodíme na pracovní desku nebo na vál a ještě rukama propracujeme. Potom ho rozdělíme na 2 části a vytvarujeme knedlíky, které necháme cca 10 minut odpočinout.

  5. Připravíme si hrnec, ve kterém budeme knedlíky pařit. Já nemám parní hrnec, tak využívám klasický pařáček a velký hrnec. Na pařáček dám utěrku a knedlíky.

  6. Přikryjeme pokličkou a necháme 20-25 minut pařit. Po vyndání knedlíky hned rozkrojíme nití. Když se ještě trochu lepí, nic se neděje. Prostě je na chvíli vrátíme do hrnce. Čerstvé knedlíky krájíme nití, ne nožem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!