Kynutý chlebíček, nebo bábovka

Recepty, Moučníky

Suroviny

550 g polohrubé mouky
120 g krupicového cukru
4 žloutky
1 kostka droždí
200 ml mléka
špetka soli
špetka muškátového oříšku
kůra z 1 citronu
160 g vlahého rozpuštěného másla
70 ml Amaretta
25 g kustovnice čínské
60 g rozinek
50 g brusinek
50 g kandovaného ovoce (na druhu nezáleží dáme to máme doma)
máslo na vymazání formy
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Den předem si namočíme do Amaretta rozinky, brusinky a kustovnici.

  2. Do misky dáme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, jednu lžičku cukru a jednu lžíci mouky. Promícháme a necháme vzejít kvásek.

  3. Mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem a solí. Přidáme kandované ovoce, rozinky, brusinky, kustovnici a Amaretto, které zbylo po máčení. Dále přidáme citronovou kůru, kvásek, muškátový oříšek, vlažné rozpuštěné máslo a zaděláme těsto.

  4. Těsto necháme vykynout, znovu těsto propracujeme a necháme vykynout ještě jednou.

  5. Vymažeme formu, těsto opět propracujeme a vložíme do formy. Necháme ho ještě chvíli kynout, potřeme rozšlehaným vejcem.

  6. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C pečeme 5 minut, troubu stahneme na 160°C a dopékáme 45-50 minut. Asi po 15 minutách pečení přikryjeme formu pečícím papírem. Dobu pečení si každý určí podle své trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!