Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

500 g hrubé mouky
sůl
1 lžíce cukru
asi 250-300 ml vlahého mléka
1 vajíčko
30 g čerstvého droždí
Žahour:
500 g borůvek mražených
1 dl vody
50 g cukru (podle chuti i více)
lžička másla
200 ml smetany
1/4 lžičky mleté skořice
lžička solamylu
Na ozdobu:
kysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlahého mléka. Necháme vzejít a přidáme vajíčko a ostatní mléko. Zaděláme těsto a necháme vykynout.

  2. Z vykynutého těsta uděláme kulaté knedlíky. Necháme ještě chvilku kynout. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut, podle velikosti knedlíků. Můžeme je vařit také v páře v parním hrnci asi 15-20 minut.

  3. Borůvky nasypeme do hrnce, přidáme cukr, máslo a vodu a krátce povaříme. Pak přidáme skořici a smetanu, ve které rozmícháme solamyl. Vaříme do zhoustnutí.

  4. Podáváme s kysanou smetanou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!