Květákové šištičky babičky Aničky

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 květák
sůl a pepř
1 menší vejce
šunka nebo šunkový salám
1-2 stroužky česneku
trochu strouhanky na zahuštění a obalení
olej na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Květák uvaříme v osolené vodě téměř doměkka, šunku nakrájíme na jemné nudličky. V misce květák rozmačkáme vidličkou (můžeme nastrouhat nebo umlít na masovém mlýnku nebo posekáme na prkénku), přidáme vejce, šunku, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme podle chuti. Zahustíme trochu strouhankou, ale jen tolik, aby hmota držela pohromadě (čím méně je strouhanky, tím více labužnické jsou šištičky, hmota má být daleko méně tuhá, než třeba na karbanátky).

  2. Tvoříme šištičky (placičky by se rozjížděly při smažení). Šištičky obalíme (okoulíme) ve strouhance a smažíme v oleji, hlavně opatrně obracíme, aby šišky zůstaly celé. Pokrm je tak dobrý, že ho jedí i nepřátelé květáku.

  3. Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo i s jednoduchým bramborovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!