Květáková polévka s uzeným masem

Recepty, Polévky

Suroviny

400 g růžiček květáku + 1-2 listy
150 g uzeného masa z ramínka, rolky, plece...
100 g mrkve
máslo nebo olej
40 g hladká mouka
1 větší stroužek česneku
muškátový květ na špičku lžičky
cca 1,4 l vývaru
sůl
pepř mletý
petrželka, pažitka (pokud nedáme květákový list)

Postup přípravy receptu

  1. Na kousku rozpuštěného másla nebo oleje lehce osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, ke které následně přidáme krátce osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso a nasekaný česnek, přidáme dle chuti muškátový květ, opepříme a osolíme dle slanosti uzeného masa, přisypeme mouku a promícháme.

  2. Do této směsi přilijeme za stálého míchání vývar, přisypeme růžičky květáku a vaříme do jeho změknutí. Kdo má vlastní nestříkaný květák nebo bio květák, přidá na nudličky pokrájené omyté jeden až dva listy.

  3. Když je květák měkký (nerozvařený), rozbijeme ho na menší kusy šťouchadlem na brambory, polévku případně ještě dochutíme solí, pepřem, přidáme čerstvě nasekanou nať dle vlastní chuti, pokud jsme nedali listy květáku a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!