Kuřecí steak se zeleným pepřem a šťouchanými brambory

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuřecí prso
1 lžička olivového oleje
drcený pepř
sůl
Na omáčku: 1 dcl smetany ke šlehání
sterilovaný zelený pepř (2 lžičky + 1 kávová lžička nálevu)
sůl
Šťouchané brambory:
2 brambory
1 lžíce studeného másla
lžíce petrželky čerstvé, mražané nebo sušené
sůl
pepř dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Šťouchané brambory: Brambory oloupeme, uvaříme doměkka v osolené vodě, slijeme je, přidáme k nim máslo, bylinky, sůl, pepř, protřepeme a pak několikrát vidličkou zmáčkneme (ale tak, aby nevznikla bramorová kaše). Udržujeme v teple.

  2. Steak: Kuřecí prso omyjeme, osušíme papírovou utěrkou, osolíme a opepříme (neklepeme)!

  3. Troubu si předehřejeme na 200 °C a dáme do ní menší teflonový plech či jinou vhodnou nádobu. Postačí ale i pekáček, na který položíme čtvereček alobalu (větší než maso).

  4. Rozpálíme si pánev (nejlepší je litinová grilovací), potřeme olejem a po obou stranách opečeme maso, dokud nezčervená. Nepícháme do něj, vytekla by nám šťáva! Poté steak přeložíme do vyhřáté trouby. Po cca 6 minutách na něj jemně přimáčkneme prst, a pokud pod ním maso nepruží, je hotový. V opačném případě ještě chvíli počkáme a postup zopakujeme.

  5. Omáčka: Zatímco je maso v troubě, v malém kastrolku zahřejeme smetanu se zeleným pepřem a nálevem, lehce osolíme a na středním plameni za častého míchání čekáme, až omáčka zhoustne. Pak ji odstavíme a udržujeme v teple.

  6. Když je steak v troubě hotový, vyjmeme jej. Pokud si nejsme jisti, zda je propečený, překrojíme jej pro kontrolu na prkénku na dvě části a v případě potřeby ještě chvíli v troubě dopečeme.

  7. Servírování: Pro lepší efekt můžeme menší nádobku - misku vypláchnout studenou vodou, vmáčknout brambory a potom obsah vyklopit na připravený talíř. Lehce zmáčkneme rukou, aby byl kopeček plošší, na něj rozložíme maso a přelijeme horkou omáčkou. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!