Kureci s bylinkovou krustou ve smetanove omacce

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 ks kuřecích prsou
Bylinková směs:
velká hrst hladkolisté petrželky
velká hrst listu z celerové natě
4 stroužky česneku
hrst piniových oříšků
špetka pepře
olivový olej (asi 2-3 lžíce)
Omáčka:
1 bulva celeru
1 mrkev
1 zralá hruška
1 menší červená cibule
100 ml smetany
2 vrchovatě lžíce strouhaného perníku
pár kapek citrónové stavy
máslo
sůl
pepř
asi 6 plátků másla do pekáčku

Postup přípravy receptu

  1. Vsechny suroviny na bylinkovou smes rozmixujeme.

  2. Kureci prsa omyjeme, osusime, z obou stran osolime a opeprime a z vrchni strany potreme bylinkovou smesi. Nechame do druheho dne v chladu ulezet (ja jsem si hned do zapekaci nadoby vlozila platky masla, na ne polozila kureci prsa natrena bylinkovou smesi a prikryte soupla do lednice).

  3. Druhy den alespon 1 hodinu pred pecenim vyndame z lednice, aby maso ziskalo pokojovou teplotu, podlijeme asi 1 dcl vody a pri 200°C cca 35 minut peceme (prikryte). Pote jeste 35 minut odkryte dopekame.

  4. Na masle zpenime drobne nakrajenou cibuli, prihodime na hrube slzicky nastrouhany celer a mrkev a chvilku restujeme. Pote pridame nastrouhanou hrusku, podlijeme vodou, osolime a opeprime a pod poklickou dusime do mekka.

  5. Hotove maso vyjmeme z vypeku a prikryte udrzujeme teple.

  6. Vypek prilijeme k omacce a rozmixujeme do hladka.

  7. Zahustime pernikem a zjemnime smetanou.

  8. Nechame lehce prohrat. Dochutime soli, peprem a citronovou stavou.Podavame s ryzi, knedlikem nebo bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!