Kuřecí maso obložené směsí z cibule, tymiánu, česneku,... se zelím a špekovými knedlíky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Suroviny na kuře:
4 kousky kuřecích stehýnek (nebo jinou část kuřete)
10 dkg domácího špeku
4 velké cibule
5 stroužků česneku
trocha oleje
1,5 lžíce sušeného tymiánu (měla jsem domácí)
sůl dle chuti
Zelí:
2 sklenky kysaného zelí
hrst cukru krystal (dáme dle chuti, přece jen někdo má rád sladší a někdo kyselejší)
1/2 lžičky kmínu
1 střední brambora
polohrubá mouka
voda
Špekové knedlíky:
6 starších rohlíků
250 ml mléka
3 vejce
200 g špeku
240 g hrubé mouky
1 lžíce sádla
1 velká cibule
sůl podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na kousky, špek na kostičky. Vše vložíme do misky, přidáme tymián, trochu oleje a sůl podle chuti. Připravenou směsí pokryjeme kousky kuřete. Maso podlijeme, přikryjeme a vložíme do trouby na 200°C. Pečeme do změknutí, podle potřeby podléváme vodou.

  2. Zelí: do hrnce vysypeme zelí ze dvou sklenic, podlijeme trochou vody, přidáme hrst cukru, kmín a vaříme do poloměkka. Mezitím si připravíme směs na zahuštění zelí - nastrouhám si najemno bramboru, přidám vodu a polohrubou mouku, tak aby vznikla kašička. Až je zelí poloměkké zapravíme ho podle potřeby kašičkou a ještě 20 minut povaříme na mírném ohni.

  3. Špekové knedlíky: Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme na lžíci sádla do zlatavé barvy. K cibulce přidáme na kostky nakrájené rohlíky a společně chvíli osmahneme. Potom tuto směs nasypeme do misky, zalijeme mlékem, přidáme špek nakrájený na drobné kostky, 3 vejce a sůl podle chuti. Vše důkladně promícháme a necháme směs chvilku odpočinout. Potom vytvarujeme menší kulaté knedlíky a vaříme v osolené vodě 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!