Kuře na sádle s povidlovým zelím

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

3 kuřecí stehna
vrchovatá lžíce sádla
2 malé krajíčky chleba
sůl
kmín
----
velká sklenice červeného sterilovaného zelí (možno i kysané)
1 cibule
1 brambor
1-2 lžíce povidel
kousek sádla nebo olej
sůl
pepř
cukr
ocet podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna osolíme a posypeme kmínem. Do pekáčku dáme chleba, poklademe kousky sádla a položíme stehna. Lehce podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme na 180 st. cca 45-50 minut. V průběhu pečení poléváme výpekem. Před koncem pečení víko odkryjeme, zesílíme teplotu a dopečeme dozlatova.

  2. Na zelí nakrájíme cibuli nadrobno a na kousku sádla ji orestujeme dozlatova. Přilijeme zelí i s nálevem, vmícháme brambor nastrouhaný najemno a vaříme doměkka. Sterilované bývá měkké, tak stačí krátce. Vmícháme povidla, začneme jednou lžíci a podle chuti přidáváme.

  3. Nakonec zelí dochutíme solí nebo cukrem a octem. Podle toho jestli máme rádi sladší nebo kyselejší. Povidla chuť zelí zvýrazní. Zelí podáváme s upečenými stehny a knedlíky bramborovými nebo houskovými.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!