Kuře mňam

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 chlazené kuře (o váze cca 1200 g)
1 širší plátek másla (cca 3 cm)
2 lžíce medové omáčky Mikado (z Lidlu)
2 lžíce sladké sojové omáčky
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky mletého pepře
potravinářská fólie
igelitový svačinový sáček
2 oloupaná a nadrobno nakrájená rajčata
1 nadrobno nakrájený řapík celeru
150 ml horké vody
1/2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme medovou a sojovou omáčku, sůl, pepř a umícháme kašičku. Na pracovní plochu rozprostřeme fólii, na ni položíme opláchnuté a osušené kuře, které zevnitř i zvenčí potřeme připravenou kašičkou.

  2. Fólii kolem kuřete dobře zabalíme a takto naložené kuře ještě vložíme do sáčku a pořádně utáhneme. Dáme nejlépe přes noc uležet do lednice.

  3. Do zapékací mísy dáme nakrájenou zeleninu, vodu a osolíme. Vložíme kuře prsíčky dospod a na hřbet naneseme zbytek kašičky, která ulpěla na fólii.

  4. Přiklopíme víkem a v předehřáté troubě pečeme na 3/4 výkon (já mám plynovou) 30 minut. Poté teplotu ubereme na poloviční výkon a pečeme 20 minut.

  5. Pak víko odstraníme a dopečeme doměkka. Během dopékání seškrábáváme z okrajů mísy výpečky do šťávy a tou kuře přeléváme.

  6. Po upečení kuře naporcujeme na 4-6 dílů, podle počtu strávníků. Jako příloha je vhodná rýže nebo různě upravené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!