Krůta - pro náročné (a odvážné)

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

krůta - nejlépe baby cca 3 kg
1 pomeranč
2 citrony
1 vejce
2 mrkve
cca 10 dkg anglické slaniny nadrobno nakrájené + cca 10 plátků vcelku
2 cibule
česnek dle chuti
10 plátků veky
1/2 sáčku mražených fazolek
baby mrkvičky
olej, máslo
strouhanka
tymián, sůl, pepř, bobkový list, cukr, kari, kopr
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Krůtu osolíme zevnitř i zvenčí. V misce smícháme cca 3 lžíce oleje, tymián, 1 lžíci hrubé mořské soli, šťávu a kůru z poloviny citronu a přiměřeně pepře, necháme chvíli odležet. Do mísy rozdrobíme veku, přidáme jednu nadrobno nasekanou cibuli, 1 vejce, přibližně 10 dkg anglické slaniny nadrobno nasekané, přidáme voňavý olej, lžičku kari a vše důkladně propracujeme, až získáme hmotu, která drží pohromadě. Krůtu naplníme hmotou přibližně do poloviny, zbytek hmoty odložíme. Krůtu docpeme polovinou omytého pomeranče a jedním rozpůleným citronem, přidáme jeden bobkový list a ptáka ze všech stran párátky utěsníme, nakonec mu svážeme nohy. Do vhodného pekáče nasekáme nahrubo druhou cibuli, na velké kusy nakrájené mrkve, vložíme ptáka, na kterého dáme pár plátků másla, přiklopíme poklicí, pokud máme, nebo přikryjeme alobalem a vložíme do pece rozehřáté na 190 st. Ponecháme osudu aspoň na hodinu, pak se na něj teprve podíváme.

  2. Dáme vařit ve třech hrncích zvlášť fazolky, mrkvičky a oloupané brambory nakrájené na přiměřené kousky. Vše uvaříme skoro doměkka, slijeme a necháme napotom. Jdeme si odpočinout, nalejeme si panáka nebo na co máme chuť - ještě nás čeká spousta práce. Po hodině zkontrolujeme, jak se vede ptactvu v peci. Jdeme dále odpočívat, neb finále se blíží a pak už nebude na nějaké lenošení čas. Po další hodině provedeme opět kontrolu obsahu pece, zkusmo krůtu popíchneme nožíkem, pokud je měkká a vytéká čirá šťáva, odklopíme poklici, oroštujeme pec na 200 st., můžeme pustit grilovací režim a vrátíme ptáka do pece, kde ho necháme, dokud nezíská správnou barvu.

  3. A začneme finišovat. Připravíme si dvě vhodné nádoby na pečení. Do jedné vložíme brambory, osolíme hrubou mořskou solí, opepříme, přidáme přiměřeně sádla, nejlépe husího, může být i olej. Zbytek hmoty, kterou jsme nacpali krůtu, rozdělíme na malé kousky, z nich vytvoříme válečky a každý zabalíme do plátku anglické slaniny, naskládáme do druhé nádoby - v jedné vrstvě. Zkontrolujeme, zda má krůta správnou barvu, pokud ano, tak místo pekáče s krůtou dáme do pece brambory a válečky. Krůtu vyjmeme z pekáče, dáme na vhodnou mísu a důkladně přikryjeme alobalem, aby si odpočinula. Vyženeme z kuchyně zvědavce a zvířectvo, protože teď začne teprve ten správný fofr - pokud můžeme někoho pověřit prostřením stolu, tak pověříme, pokud nemáme koho, tak to uděláme sami.

  4. Připravíme si pánev a tři vhodné rendlíky. 1.rendlík - sklenička brusinek, šťáva z půlky velkého pomeranče a decinka červeného vína - za občasného míchání vaříme, zredukujeme na konsistenci husté omáčky. 2.rendlík - na trošku másla vhodíme babymrkvičky, přidáme trochu citronové š'távy, osolíme a přidáme lžíci cukru. Ve finále by měly být mrkvičky leské a v rendlíku by neměla být žádná tekutina. Posypeme koprem. 3. rendlík - do pekáče, ve kterém jsme pekli ptáka, přilijeme cca 2 decinky červeného vína, přidáme rybízovou marmeládu, provaříme a přecedíme do tohoto rendlíku, lehce propasírujeme část cibulovo-mrkvového základu (ne všechno, omáčka by byla moc mrkvová a hustá). Provaříme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme strouhanku, osmahneme, vhodíme fazolky a trošku rozetřeného česneku a prohřejeme. Všechny čtyři úkony samozřejmě děláme NAJEDNOU. V této fázi by měly být brambory v peci dozlatova opečené a válečky by měly mít křupavou kůrku.

  5. Na stůl dáme na vhodných mísách a ve vhodných nádobách: - krůtu zbavenou špagátků, párátek, pomeranče, citronu a bobkového listu - pečené brambory - fazolky - mrkvičky - slaninové válečky - obě omáčky. A popřejeme strávníkům dobrou chuť....


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!