Krompiruša - závin s bramborami a cibulí
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- listové těsto - měla jsem jeden chlazený plát
- 4 nové brambory
- 3 menší červené cibule
- tučná zakysaná smetana
- máslo - cca 10 dkg
- sůl
- pepř
- podravka
Postup Krompiruša - závin s bramborami a cibulí
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si zapněte troubu na asi 180°C.
Brambory nadrobno pokrájejte nebo ještě lépe nahrubo nastrouhejte, stejně tak cibuli. Pokud brambory strouháte na struhadle a ne v robotu, pustí dost vody - trošku vymačkejte.
V míse promíchejte se solí a pepřem a troškou podravky - brambory dost berou sůl.
Rozpusťe si asi půlku připraveného másla, vymažte zapékací misku a do zbytku vmíchejte dvě lžíce zakysané smetany.
Plát těsta překrojte na půl a naplňte bramborovou směsí a pokapejte máslem se zakysankou. Vzniknou vám po zavinutí dva menší štrůdlíky, které ztvarujte do misky a pokrájejte zbylým máslem.
Ve vyhřáté troubě pečte asi 30-40 minut - to uvidíte sami, až těsto zezlátne.
Ještě horké polijte z hrníčku asi deckou vody, do které jste vmíchali lžičku podravky - voda se vpije, zasyčí a zvláční těsto. Pak lehce pomažte zakysanou smetanou. Jí se teplé, studené je ale dobré taky.