Krémové kuře na víně

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 vykostěná kuřecí stehna (nebo 3 prsa nebo krůtí maso)
sůl
čerstvě mletý pepř
3 lžíce másla
2 lžíce slunečnicového oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku podrcené (nebo jemně pokrájené)
150 ml suchého bílého vína
2 bobkové listy
2 snítky čerstvého tymiánu (nebo špetka sušeného)
1 lžíce hladké mouky
400 ml kuřecího vývaru
150 ml smetany ke šlehání
citrónová šťáva
zelené bylinky na zdobení

Postup přípravy receptu

  1. Maso: Kuřecí/krůtí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, pořádně promícháme.

  2. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a maso restujeme dozlatova (s přidáním oleje se máslo nepřipaluje).

  3. Maso vyděláme děrovanou naběračkou, aby na pánvi zůstal výpek.

  4. Základ omáčky: K výpeku přidáme 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje a orestujeme jemně nakrájenou cibuli, potom přidáme podrcený česnek, ten jen chviličku restujeme a hned zalijeme 75ml vína. Přihodíme bobk. listy a tymián a povaříme, dokud se nevypaří víno a zůstane nám jen hustější šťáva. Šťávu přilijeme k orestovanému masu.

  5. Dokončení omáčky: Stále ve stejné pánvičce rozpustíme poslední 1žíci másla, přidáme 1 lžíci mouky a za stálého míchání opékáme, až mouka lehce zhnědne. Přilijeme kuřecí vývar, důkladně promícháme. Až začne vše vařit, přidáme maso se šťávou, zbylých 75ml vína a pod pokličkou za občasného míchání povaříme min. 5 min.

  6. Nakonec po částech zamícháme smetanu, příp. dosolíme a přidáme pár kapek citron.šťávy. Příloha: rýže, těstoviny i brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!