Krémové francouzské brambory se sýrem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1 kg brambor
250 g slaniny
2 šalotky
1 stroužek česneku
100 ml bílého suchého vína
200 ml 33% smetany ke šlehání
sůl
pepř černý mletý
400 g Hermaduru

Postup přípravy receptu

  1. Troubu zapněte na 200°C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout.

  2. Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova, pak přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět. Podlijte vínem a zredukujte na minimum.

  3. Zchladlé brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte jimi dno zapékací misky, vymazávat ji není potřeba. Rozprostřete na ně směs slaniny a cibule, osolte a opepřete. Další vrstva budou opět brambory. Zalijte smetanou a povrch poklaďte na plátky nakrájeným sýrem Hermadur. Do originálního receptu patří sýr Reblochon, český Hermadur ho ale víc než důstojně zastoupí!

  4. Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!