Křehký ořechový moučník

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
180 g másla
2 žloutky
180 g cukru krupice
360 g hladké mouky
1 KL pomerančové kůry (nebo citronové kůry)
1 vejce na potření
Na náplň:
200 ml smetany na vaření
80 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
140 g drcených piškotů
160 g mletých vlašských ořechů
3 PL medu
špetka skořice
1 PL rumu (nebo rumové tresti)
1 KL brusinkové marmelády
cukr moučka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň do koláče. Svaříme smetanu s cukry, medem a mletými ořechy.

  2. Do prochladlé směsi zamícháme nahrubo umleté piškoty, lžičku brusinek, špetku skořici a rum.

  3. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, přidáme hladkou mouku, pomerančovou /citronovou kůru/ a žloutky.

  4. Zpracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout v chladu.

  5. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.

  6. Vyválíme první placku, kterou přeneseme do kulaté koláčové formy a potřeme ořechovou náplní.

  7. Rozválíme druhý díl těsta, kterým přikryjeme náplň koláče.

  8. Propícháme vidličkou, přitiskneme oba okraje k sobě a vše potřeme rozšlehaným vejcem.

  9. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C po dobu 45 minut, nebo podle druhu trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!