Kotletky v cidru s jablky a šalvějí

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

4 vepřové kotlety
sůl
pepř
hladká mouka
2 jablka nakrájená na osminky
1 lžička čerstvé nebo 1/2 lžičky sušené šalvěje
250 ml cidru
trochu olivového oleje
trochu másla na opékání
2 lžičky hrubozrnné hořčice
asi 150 ml smetany nebo tekuté šlehačky

Postup přípravy receptu

  1. Kotlety bez naklepání osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na směsi másla a oleje opečeme, aby se zatáhly.

  2. Narovnáme je do malého pekáčku nebo zapékací nízké misky, ideální by byla remoska a posypeme sekanou čerstvou nebo drcenou sušenou šalvějí.

  3. Kousky jablek opečeme na zbylém výpeku z masa, přidáme do pekáčku ke kotletám.

  4. Na pánev do výpeku vlijeme cidr, odvaříme přípečky a vlijeme na maso s jablky. Zakryjeme a pečeme v troubě nejdříve při 160°C asi 35 minut, aby se maso pěkně udusilo a pak odkryjeme, můžeme podle potřeby ještě podlít cidrem nebo vývarem a při 220°C pečeme na barvu.

  5. Měkké maso i s jablky vyjmeme, dáme do tepla, šťávu vydusíme na tuk, vmícháme do ní hořčici a smetanu a ještě provaříme. Podávala jsem s polentou, ale umím si k tomu představit i šťouchané brambory nebo rýži. A samozřejmostí je mísa zeleninového salátu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!