Koláče s povidlovou a tvarohovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

180 g hladké mouky
75 g polohrubé mouky
15 g droždí
90 g vlažného mléka
45 g másla
1 vejce
3 g soli
45 g cukru krupice
1/2 sáčku vanilkového cukru
1 rozšlehané vajíčko na potření
Na povidlovou náplň (na 5 koláčů):
1 kelímek povidel
1 lžíce moučkového cukru
1/2 lžičky rumového aroma
Na tvarohovou náplň (na 5 koláčů):
1/2 tvarohu
1 hrst rozinek
1 žloutek
2 lžičky moučkového cukru
1/2 lžičky rumového aroma

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy robotu dáme obě mouky, promícháme a vytvoříme důlek. Do něj nalijeme 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí.

  2. Zadělávat budeme na omládek, tzn., že do mléka postupně vmícháváme z okrajů mouku, dokud nám nevznikne hustší těstíčko (viz obrázek).

  3. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek (přibližně 30 minut).

  4. Do kvásku dáme zbytek mléka, rozpuštěné (ne horké!) máslo, oba cukry, vajíčko a sůl.

  5. Necháme vypracovat hladké a nelepivé těsto, které necháme na teplém místě ještě 20 minut odpočinout.

  6. Z těsta uděláme kousky (váha cca 45 g, abychom měli všechny stejné), vytvarujeme do kuličky a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

  7. Necháme 45 minut kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 160 stupňů.

  8. Každou kuličku vytlačíme dnem sklenice tak, aby nám vznikl půlcentimetrový okraj, potřeme vajíčkem a poté do každého koláče naneseme náplň, kterou jsme připravili smícháním surovin.

  9. Koláče dáme péct do trouby na 15-20 minut (jakmile zezlátnou).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!