Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 listové těsto
6-8 jablek (podle velikosti)
170 g cukru krystal
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.

  2. Do formy nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.

  3. Formu sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla.

  4. Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 35-40min. Před vyklopením necháme koláč cca 5min. odpočinout.

  6. Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor, může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!