Koláč s drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 lžíce krystalového cukru
- 300 ml mléka
- 2 vejce
- 125 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí
- ovoce (dle chuti)
- Drobenka:
- 200 g hrubé mouky
- 100 g cukru krupice
- 100 g másla
- máslo na pokapání koláče
- rum
Postup Koláč s drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka zamícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme těsto a necháme je na teplém místě nakynout.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem a máslem. Prsty promneme a vytvoříme drobenku.
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečicím papírem (může být i vymazaný olejem a vysypaný hrubou moukou) a rukama je rozlačíme po celém plechu. Obložíme ovocem, posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout na plechu.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 15-20 minut. Ihned po vytažení koláč pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.