Koláč s chřestem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

listové těsto
svazek chřestu (já jsem použila kombinaci zeleného a bílého)
1 zakysaná smetana
150 g nahrubo nastrouhaného sýru (u mě to byl uzený a čedar)
100 g kvalitní šunky
2 vejce
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Bílý chřest vezmeme do rukou a od uříznutého konce ho ohýbáme, až se zlomí. Ulomí se dřevnatější část, tu můžeme použít třeba do polévky a zbytek těsně pod hlavičku oškrábeme. Zelenému chřestu jenom seřízneme konce, neloupeme. Dáme vařit vodu, kterou osolíme, mírně osladíme a malinko kápneme citronové šťávy. Jakmile voda začne vřít, vložíme tam chřest na cca 5 minut. Poté ho vyjmeme do ledové vody. Necháme zchladnout a osušíme papírovými utěrkami.

  2. Sýr nahrubo nastrouháme do misky, přidáme zakysanou smetanu, vejce a osolíme. Šunku nakrájíme na proužky.

  3. Těsto vyválíme a vyložíme jím včetně okrajů koláčovou formu. Dno propícháme zlehka vidličkou, aby se nám netvořily boule při pečení. Na těsto vlijeme sýrovou směs, posypeme šunkou a rozložíme chřest. Můžeme ho pokládat celý nebo nakrájet na kousky (bude se nám pravděpodobně i lépe konzumovat:-)). Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme dozlatova. Koláč necháme trochu zchladnout a baštíme vlažný.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!