Kokosový dort s vaječným koňakem

Recepty, Dorty

Suroviny

Piškot:
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky
10 lžic oleje
4 vejce
10 lžic vlažné vody
1/2 prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
Krém:
15 plátků průhledné želatiny
500 g tvarohu
125 g kokosové moučky
275 ml vaječného likéru
75 g cukru moučky
1 sáček vanilkového cukru
šťáva z 1/2 citrónu
rybízová marmeláda na potření spodního korpusu
cca 4 kiwi na dozdobení
troška bilé neopražené kokosové moučky na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu,kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva (já ji ještě prosívám). Vmícháme tuhý sníh z bílků a upečeme při 170-180°C.

  2. Krém: Želatinu dáme nabobtnat do vlažné vody. Kokosovou moučku nasucho opražíme. Utřeme tvaroh spolu s vaječným koňakem, cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Do krému vmícháme dvě třetiny kokosu.

  3. Želatinu necháme podle návodu rozpustit v pár lžicích vody v kastrůlku, do krému nejprve přidáme 2 lžíce a potom postupně celý zbytek. Nakonec lehce vmícháme našlehanou, tuhou smetanu.

  4. Vychladlý korpus rozřízneme na 2 části. Spodní potřeme rybízovou marmeládou, vložíme zpět do dortové formy a naneseme větší množství krému. Poté dáme vychladnout do ledničky a vytahujeme po ztuhnutí.

  5. Poté odstraníme dortovou formu, nasadíme horní část korpusu a pomažeme celý dort zbylým krémem. Celý ho posypeme i po bocích bílou nepraženou kokosovou moučkou.

  6. Nahoře u okraje dortu (podle fotek), si necháme krémový lepivý proužek, na který opatrně naneseme opraženou kokosovou moučkou a nakonec poklademe kiwi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!