Kokosový dort s vaječným koňakem
Recepty, DortySuroviny
- Piškot:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučky
- 10 lžic oleje
- 4 vejce
- 10 lžic vlažné vody
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- Krém:
- 15 plátků průhledné želatiny
- 500 g tvarohu
- 125 g kokosové moučky
- 275 ml vaječného likéru
- 75 g cukru moučky
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťáva z 1/2 citrónu
- rybízová marmeláda na potření spodního korpusu
- cca 4 kiwi na dozdobení
- troška bilé neopražené kokosové moučky na dozdobení
Postup Kokosový dort s vaječným koňakem
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu,kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva (já ji ještě prosívám). Vmícháme tuhý sníh z bílků a upečeme při 170-180°C.
Krém: Želatinu dáme nabobtnat do vlažné vody. Kokosovou moučku nasucho opražíme. Utřeme tvaroh spolu s vaječným koňakem, cukrem, vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Do krému vmícháme dvě třetiny kokosu.
Želatinu necháme podle návodu rozpustit v pár lžicích vody v kastrůlku, do krému nejprve přidáme 2 lžíce a potom postupně celý zbytek. Nakonec lehce vmícháme našlehanou, tuhou smetanu.
Vychladlý korpus rozřízneme na 2 části. Spodní potřeme rybízovou marmeládou, vložíme zpět do dortové formy a naneseme větší množství krému. Poté dáme vychladnout do ledničky a vytahujeme po ztuhnutí.
Poté odstraníme dortovou formu, nasadíme horní část korpusu a pomažeme celý dort zbylým krémem. Celý ho posypeme i po bocích bílou nepraženou kokosovou moučkou.
Nahoře u okraje dortu (podle fotek), si necháme krémový lepivý proužek, na který opatrně naneseme opraženou kokosovou moučkou a nakonec poklademe kiwi.