Kližka v chutném sosíku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

750 g hovězí kližky
150 g Debrecínského špeku nebo jiné slaniny na prošpikování masa
200 ml černého piva Velkopopovický kozel, může být i jiná značka
100 ml vody
1 větší cibule
2 lžíce marmelády z červeného rybízu
1 silnější kolečko citronu
snítka rozmarýnu
sůl
mletý pepř
cca 3 m nitě přeložené na polovinu (na utažení masa)

Postup přípravy receptu

  1. Maso (nejlépe jeden krásný sval vcelku) opláchneme, osušíme a prošpikujeme špekem. Pro udržení hezkého tvaru maso omotáme nití, osolíme a opepříme.

  2. Zbytek slaniny, co se nám nevejde do masa nakrájíme na velice drobounké kostičky a dáme do rozehřátého papiňáku na 2 minuty pustit tuk. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně orestujeme do zlatavé barvy.

  3. Orestovanou směs nahrneme ke kraji hrnce, volžíme maso a necháme ho prudce po všech stranách zatáhnout. Podlijeme černým pivem a vodou. Přidáme rybízovou marmeládu, kolečko citronu a čerstvý rozmarýn.

  4. Hrnec uzavřeme poklicí a pod tlakem od doby varu dusíme na slabém plameni přidližně 50-60 minut. Záleží na stáří hovězího kusu.

  5. Po této době hrnec ochladíme a otevřeme. Měkké maso z hrnce vytáhneme, odstraníme nitě a maso nakrájíme na silnější plátky. Horkou šťávu nabereme na talíř, položíme plátek masa a podáváme s vařeným bramborem, nebo s krupicovým nokem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!